czwartek, 9 stycznia, 2025
Strona głównaAktualnościOpryszczka pospolita

Opryszczka pospolita


Opryszczka pospolita to choroba zakaźna wywołana przez wirusa. Pierwsze zakażenie często dotyka dzieci (opryszczkowe zapalenie jamy ustnej), objawiając się wysoką gorączką, owrzodzeniami błony śluzowej i silnymi objawami ogólnymi. Wtórna opryszczka pospolita pojawia się u wielu nosicieli wirusa w wyniku różnych bodźców, takich jak stany gorączkowe, przemęczenie czy menstruacja.

OBJAWY

Choroba zwykle manifestuje się jako zapalne pęcherzyki na granicy skóry i błon śluzowych, głównie na wargach i przy nozdrzach.

Napar z ziela melisy lekarskiej do okładów

  • 1 łyżka ziela melisy

Ziele należy zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15 minut, przecedzić i ostudzić do temperatury pokojowej. Kompres z naparu przykładać trzy razy dziennie na 10 minut. Pomaga łagodzić objawy.

 

Sok z kalanchoe do użytku zewnętrznego

  • Sok z kalanchoe

Sok z kalanchoe skutecznie zwalcza opryszczkę. Można go kupić w aptece lub sklepie zielarskim. Należy smarować chore miejsca kilka razy dziennie, aż objawy ustąpią.

 

Mieszanka do użytku wewnętrznego

  • 4 łyżki ziela melisy
  • 4 łyżki kwiatów rumianku
  • 4 łyżki ziela tymianku
  • 4 łyżki ziela serdecznika
  • 4 łyżki liści maliny
  • 4 łyżki jagód jałowca
  • 2 łyżki ziela piołunu
  • 2 łyżki ziela miłka wiosennego
  • 2 łyżki ziela dziurawca

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dwie łyżki mieszanki zalać w termosie dwoma szklankami wrzącej wody, odstawić na godzinę. Napar pić przy pierwszych oznakach choroby, 4 razy dziennie po pół szklanki. Kuracja powinna trwać od 1 do 2 tygodni.

Wybór czytelników

Boswellia serrata i jej właściwości

Boswellia serrata, znana także jako indyjskie kadzidło, to roślina wykorzystywana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Żywica tej rośliny ma szerokie zastosowanie terapeutyczne, szczególnie w leczeniu...

Rosół – więcej niż tylko ciepła zupa

Rosół, to nie tylko tradycyjne danie, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jego bogaty smak i aromat zawdzięczamy długiemu gotowaniu kości, mięsa i warzyw....

Trawa cytrynowa – naturalny skarb dla skóry tłustej

Trawa cytrynowa, znana również jako palczatka cytrynowa czy cytronela, to roślina, która od wieków znajduje zastosowanie w różnych kulturach. Jej charakterystyczny cytrynowy aromat i...