Biała koniczyna (Trifolium repens), znana głównie jako roślina pastewna i ozdobna, skrywa również cenne właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowana była jako środek uspokajający, przeciwbólowy i wspomagający krążenie. Nalewka przygotowana na jej bazie może okazać się pomocna w profilaktyce miażdżycy, a także w łagodzeniu objawów takich jak bóle głowy czy szumy uszne.
Składniki:
- 4 dag świeżego ziela białej koniczyny z kwiatami
- 500 ml czystej żytniej wódki (minimum 40% alkoholu)
Sposób przygotowania:
- Świeżo zebraną białą koniczynę dokładnie przemyj i osusz.
- Umieść ziele (razem z kwiatami) w szklanym słoju z ciemnego szkła.
- Zalej zioła alkoholem tak, aby całkowicie je przykrył.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 10 dni.
- Po tym czasie nalewkę przecedź przez gazę lub drobne sitko i przelej do butelki z ciemnego szkła.
Właściwości zdrowotne:
Nalewka z białej koniczyny może być szczególnie pomocna dla osób, które:
- cierpią na łagodne postacie miażdżycy naczyń,
- mają prawidłowe lub nieznacznie podwyższone ciśnienie krwi,
- odczuwają bóle głowy, szumy lub trzaski w uszach.
Ziele koniczyny zawiera m.in. flawonoidy, glikozydy i fitohormony, które wpływają korzystnie na układ krążenia i mikrokrążenie w obrębie mózgu.
Dawkowanie:
Nalewkę przyjmuje się w ilości 1 łyżeczki (ok. 5 ml) raz dziennie, najlepiej wieczorem, tuż przed snem. Kurację można prowadzić przez 3–4 tygodnie, po czym zaleca się miesięczną przerwę.
Przeciwwskazania:
- Nie stosować u dzieci i kobiet w ciąży.
- Unikać w przypadku choroby alkoholowej, padaczki, ciężkich schorzeń wątroby.
- Ostrożność zalecana przy niskim ciśnieniu tętniczym.
Źródło:
Żywczak K., Nalewki i wina lecznicze. Receptury, właściwości i zdrowotne zalecenia, SMB Sp. z o.o., Warszawa.