Na pobudzenie wydzielania soku żołądkowego

Wspieranie zdrowia układu pokarmowego jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natura oferuje wiele ziół, które mogą wspomóc trawienie, łagodzić dolegliwości żołądkowe czy wspierać pracę wątroby i jelit. Poniżej przedstawiamy wybrane rośliny o udokumentowanym działaniu na układ pokarmowy, ich właściwości oraz praktyczne sposoby zastosowania.

Zioła wspierające układ pokarmowy

  • Cebula (Allium cepa) – Działa antyseptycznie, wspiera trawienie.
  • Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) – Pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie.
  • Korzeń arcydzięgla (Angelica archangelica) – Stymuluje trawienie, wspiera wątrobę.
  • Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) – Wspiera florę jelitową dzięki inulinie.
  • Ziele drapacza (Cnicus benedictus) – Pobudza apetyt i trawienie.
  • Owoc kolendry (Coriandrum sativum) – Łagodzi wzdęcia.
  • Nasiona kozieradki (Trigonella foenum-graecum) – Chroni błonę śluzową żołądka.
  • Korzeń goryczki (Gentiana lutea) – Silnie wspiera trawienie.
  • Porost islandzki (Cetraria islandica) – Łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego.
  • Ziele szanty (Marrubium vulgare) – Działa żółciopędnie.
  • Liść bobrka (Menyanthes trifoliata) – Wspiera trawienie.
  • Korzeń i ziele mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) – Działa żółciopędnie.
  • Ziele piołunu (Artemisia absinthium) – Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego.
  • Kora chinowa (Cinchona spp.) – Wspomaga trawienie dzięki alkaloidom.
  • Kora cynamonowa (Cinnamomum verum) – Łagodzi wzdęcia, działa rozgrzewająco.
  • Kora kondurango (Marsdenia condurango) – Łagodzi dolegliwości żołądkowe.
  • Kłącze alpini lekarskiej (Alpinia officinarum) – Działa przeciw nudnościom.

Przykłady zastosowania

  • Napar z ziela piołunu: Łyżeczkę suszonego ziela zalać szklanką wrzątku, parzyć 10 minut. Pić 1-2 łyżki przed posiłkiem, by pobudzić apetyt. Uwaga: nie stosować w nadmiarze.
  • Odwar z nasion kozieradki: Łyżkę nasion gotować w 250 ml wody przez 10 minut, odcedzić. Pić pół szklanki 2 razy dziennie, by złagodzić podrażnienia żołądka.
  • Herbatka z korzenia mniszka: Łyżeczkę suszonego korzenia zalać wrzątkiem, parzyć 15 minut. Pić raz dziennie dla wsparcia wątroby.
  • Napar z owoców kolendry: Łyżeczkę zmiażdżonych owoców zalać wrzątkiem, parzyć 10 minut. Pić po posiłku, by złagodzić wzdęcia.
  • Cebula w diecie: Dodawać surową lub podsmażoną cebulę do sałatek lub zup dla wsparcia trawienia.

Wskazówki do stosowania

Zioła stosuje się jako napary, odwary lub nalewki. Dawkowanie należy dostosować indywidualnie, a w razie poważnych dolegliwości skonsultować z fitoterapeutą.

Na podstawie książki Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie Mateusza Emanuela Senderskiego.

Treści zawarte w tym artykule mają wyłącznie charakter informacyjny i edukacyjny.

Najnowsze

Zioła i leki kardiologiczne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.2

Choroby sercowo-naczyniowe należą do najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce...

Zioła i popularne leki przeciwbólowe – które połączenia są groźne? – CYKL cz.1

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należą do najczęściej stosowanych preparatów...

Jak czytać etykiety suplementów diety?

Rynek suplementów diety w Polsce należy do największych w...

Naturalne składniki a ciąża – co wolno, czego unikać?

Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety pracuje...

Suplementy na nastrój i koncentrację w erze burnoutu

Wypalenie zawodowe, czyli burnout, stało się jednym z najczęściej...