Babka lancetowata to wieloletnia roślina z rodziny babkowatych (Plantaginaceae), powszechnie występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce rośnie dziko na łąkach, przydrożach i pastwiskach. Surowcem zielarskim są liście (Folium Plantaginis lanceolatae), zbierane w okresie kwitnienia. Roślina znana jest ze swoich silnych właściwości osłaniających, przeciwzapalnych i bakteriobójczych, szczególnie ceniona w leczeniu chorób układu oddechowego, skóry oraz układu pokarmowego.
Główne właściwości zdrowotne:
- działa wykrztuśnie i osłaniająco – łagodzi kaszel suchy i mokry, wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych
- przeciwzapalna i bakteriostatyczna – skuteczna w infekcjach gardła, jamy ustnej, oskrzeli
- gojąca i regenerująca – przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń, oparzeń i ukąszeń
- łagodząca podrażnienia przewodu pokarmowego – działa osłonowo w stanach zapalnych żołądka i jelit
- ściągająca i przeciwbiegunkowa – zawarte garbniki działają hamująco na biegunkę i stany zapalne jelit
- wzmacniająca odporność lokalną – wspiera barierę śluzówkową w obrębie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
Formy stosowania:
- napar z liści – doustnie na kaszel, gardło, nieżyt żołądka, miejscowo na skórę
- syrop z babki – tradycyjny preparat dla dzieci i dorosłych na kaszel i przeziębienia
- sok świeżo wyciskany – silnie przeciwzapalny i gojący, stosowany wewnętrznie i zewnętrznie
- okłady i przemywania – na rany, ukąszenia, podrażnienia skóry
- mieszanki ziołowe – często łączona z tymiankiem, podbiałem, prawoślazem i dziewanną
Przeciwwskazania i ostrożność:
- Brak istotnych przeciwwskazań przy krótkotrwałym stosowaniu w dawkach terapeutycznych
- Możliwe reakcje alergiczne u osób nadwrażliwych na rośliny z rodziny babkowatych
- Ostrożnie u osób z chorobami autoimmunologicznymi (ze względu na potencjalne działanie immunomodulujące)
Bibliografia:
Ożarowski A., Jaroniewski W. (1987). Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa: PZWL.