Składniki:
– 1–1,5 łyżki suszonych kwiatów bzu czarnego
– 1 szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
Zioła zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić.
Zastosowanie i dawkowanie:
– Jako środek moczopędny: pić 1/3–1/2 szklanki 2–3 razy dziennie między posiłkami.
– Jako środek napotny i przeciwgorączkowy: wypić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1–2 łyżek syropu malinowego.
– Zewnętrznie: stosować do płukania jamy ustnej lub jako okłady po dodaniu 1/2 łyżeczki Azulanu.
Działanie:
Odwar z kwiatów bzu działa napotnie, wspiera walkę z gorączką i przeziębieniem. Działa również moczopędnie, ułatwiając usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Zewnętrznie łagodzi stany zapalne jamy ustnej i skóry.
Uwaga: Nie zastępuje porady lekarskiej. Treści zawarte w tym artykule mają wyłącznie charakter informacyjny i edukacyjny.