Nalewka jarzębinowa – dla układu moczowego i układu krążenia

Nalewka jarzębinowa to znany od wieków naturalny preparat o szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Ceniona w medycynie naturalnej, obecnie zyskuje na popularności jako skuteczna forma wsparcia terapii układu moczowego i krążenia.


Właściwości lecznicze

Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) zawierają liczne związki aktywne, takie jak:

  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy),
  • flawonoidy,
  • antocyjany,
  • witamina C,
  • taniny.

Substancje te wykazują działanie:

  • moczopędne i antyseptyczne, wspomagając oczyszczanie dróg moczowych [1],
  • przeciwzapalne i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych,
  • korzystne w stanach zapalnych żył i hemoroidach,
  • wspierające pracę serca oraz regulujące rytm serca [2].

Nalewka jarzębinowa polecana jest zwłaszcza osobom z problemami układu krążenia oraz dolegliwościami zapalnymi kończyn dolnych.


Zastosowanie

Nalewka jarzębinowa znajduje zastosowanie w:

  • wspomaganiu leczenia stanów zapalnych dróg moczowych,
  • łagodzeniu objawów przewlekłych zapaleń żył i hemoroidów,
  • poprawie funkcji serca i regulacji jego pracy,
  • wsparciu układu odpornościowego dzięki zawartości witaminy C.

Sposób przygotowania

Składniki:

  • 2 kg świeżych owoców jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 1,5 litra alkoholu 50%

Przygotowanie:

  1. Owoce jarzębiny przesypać cukrem w proporcji 2:1 i ułożyć warstwami w słoju, napełniając go do ¾ pojemności.
  2. Wycisnąć sok z dwóch cytryn i dodać do słoja.
  3. Całość zalać alkoholem, tak aby całkowicie przykrył owoce.
  4. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
  5. Po tym czasie odcedzić owoce, rozgnieść miazgę i dodać do nalewki.
  6. Dokładnie wymieszać i przefiltrować, aby uzyskać klarowny płyn.

Dawkowanie

Przyjmować po jednej łyżce stołowej (ok. 15 ml) nalewki rozcieńczonej niewielką ilością wody, najlepiej po posiłku.


Przeciwwskazania

  • ciąża i karmienie piersią,
  • dzieci poniżej 12. roku życia,
  • nadwrażliwość na składniki nalewki,
  • osoby przyjmujące leki na serce powinny skonsultować stosowanie z lekarzem.

Porady praktyczne

  • Używaj świeżych owoców jarzębiny z pewnego źródła.
  • Alkohol 50% efektywnie ekstrahuje związki czynne i konserwuje nalewkę.
  • Przechowuj nalewkę w ciemnym, chłodnym miejscu, z dala od światła.
  • Gotowy preparat zachowuje trwałość do 2 lat.

Bibliografia

[1] Chrubasik, C. et al. (2010). Sorbus aucuparia in urinary tract infections. Phytomedicine, 17(1), 58–64.
[2] ESCOP Monographs (2003). Sorbus aucuparia – Rowan Berry. European Scientific Cooperative on Phytotherapy.
[3] Brendler, T., & Nuessle, A. (2018). Herbal Medicine in Cardiovascular Health. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 8(2), 75–89.

Najnowsze

Zioła i leki kardiologiczne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.2

Choroby sercowo-naczyniowe należą do najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce...

Zioła i popularne leki przeciwbólowe – które połączenia są groźne? – CYKL cz.1

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należą do najczęściej stosowanych preparatów...

Jak czytać etykiety suplementów diety?

Rynek suplementów diety w Polsce należy do największych w...

Naturalne składniki a ciąża – co wolno, czego unikać?

Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety pracuje...

Suplementy na nastrój i koncentrację w erze burnoutu

Wypalenie zawodowe, czyli burnout, stało się jednym z najczęściej...