Marchew i beta-karoten – naturalne wsparcie dla skóry i wzroku

Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu – prowitaminą A, która wspiera zdrowie skóry i wzroku. Poznaj mechanizmy działania beta-karotenu oraz praktyczne wskazówki dotyczące jego spożycia.


Właściwości lecznicze marchwi i beta-karotenu

Beta-karoten w organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i skóry. Do kluczowych efektów należą:

  • Ochrona wzroku: Beta-karoten uczestniczy w syntezie rodopsyny, białka odpowiedzialnego za widzenie w słabym świetle. Niedobór witaminy A może prowadzić do kurzej ślepoty i suchości spojówek. Dieta bogata w beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD) [1][2][3].
  • Zdrowa skóra: Witamina A reguluje odnowę komórek skóry i wzmacnia jej barierę ochronną. Beta-karoten pełni funkcję antyoksydanta, chroniąc skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i promieniowaniem UV [4][5][6].
  • Działanie antyoksydacyjne: Neutralizacja wolnych rodników zmniejsza uszkodzenia komórek skóry i oczu.

Zastosowanie praktyczne

  • Źródła beta-karotenu: Marchew, słodkie ziemniaki, dynia i zielone warzywa liściaste. Spożycie około 100–150 g marchwi dziennie może podnieść poziom beta-karotenu i wesprzeć skórę oraz wzrok.
  • Biodostępność: Beta-karoten lepiej wchłania się w obecności tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Obróbka cieplna marchwi zwiększa jego przyswajalność [7][8].
  • Suplementacja: W przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania można rozważyć suplementy, jednak tylko pod kontrolą lekarza.
  • Profilaktyka: Dieta bogata w beta-karoten wspomaga ochronę przed uszkodzeniami wzroku i skóry, szczególnie u osób narażonych na promieniowanie UV.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • Nadmiar suplementów beta-karotenu u palaczy może zwiększać ryzyko raka płuc [9].
  • Zaburzenia wchłaniania tłuszczów lub choroby wątroby mogą utrudniać konwersję beta-karotenu do witaminy A – wymagana konsultacja medyczna.
  • Nadmierne spożycie marchwi może powodować karotenodermię – żółto-pomarańczowe przebarwienie skóry, które jest niegroźne [10].

Podsumowanie

Regularne spożywanie marchwi i beta-karotenu, zwłaszcza z dodatkiem tłuszczów i po obróbce cieplnej, wspiera zdrowie skóry i wzroku. Suplementację należy stosować ostrożnie i z umiarem. To naturalny sposób na profilaktykę niedoborów witaminy A i ochronę przed stresem oksydacyjnym.


Bibliografia

  1. Biesalski HK. Vitamin A and carotenoids in visual function and eye health. Nutr Rev. 2017;75(5):370-382.
  2. Sommer A. Vitamin A deficiency and clinical disease: an historical overview. J Nutr. 2008;138(10):1835-1839.
  3. Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss. Arch Ophthalmol. 2001;119(10):1417-1436.
  4. Blomhoff R. Vitamin A metabolism: function and roles in skin biology. J Nutr. 2002;132(9):2825S-2830S.
  5. Stahl W, Sies H. Photoprotection by dietary carotenoids: concept, mechanisms, evidence and future development. Mol Nutr Food Res. 2012;56(2):287-295.
  6. Rizwan M et al. Protective effect of oral lycopene on ultraviolet B-induced skin erythema: a randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2011;164(1):154-162.
  7. van het Hof KH et al. Bioavailability of lutein from vegetables is influenced by the food matrix and dietary fat. Am J Clin Nutr. 2000;71(6):1546-1550.
  8. Tang G et al. Carotenoids from fruits and vegetables are efficiently absorbed and converted to vitamin A in humans. J Nutr. 2005;135(10):2243-2248.
  9. Omenn GS et al. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996;334(18):1150-1155.
  10. Mayne ST. Beta-carotene, carotenoids, and disease prevention in humans. FASEB J. 1996;10(7):690-701.

Najnowsze

Zioła i leki kardiologiczne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.2

Choroby sercowo-naczyniowe należą do najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce...

Zioła i popularne leki przeciwbólowe – które połączenia są groźne? – CYKL cz.1

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należą do najczęściej stosowanych preparatów...

Jak czytać etykiety suplementów diety?

Rynek suplementów diety w Polsce należy do największych w...

Naturalne składniki a ciąża – co wolno, czego unikać?

Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety pracuje...

Suplementy na nastrój i koncentrację w erze burnoutu

Wypalenie zawodowe, czyli burnout, stało się jednym z najczęściej...