Dieta bogata w żelazo

Anemia, znana też jako niedokrwistość, to stan, w którym organizm nie ma wystarczającej liczby zdrowych czerwonych krwinek. Najczęściej wynika z niedoboru żelaza, ale może też być skutkiem braku witaminy B12, kwasu foliowego, przewlekłych chorób, a nawet silnego stresu. Objawy bywają niespecyficzne: przewlekłe zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy czy bladość skóry. Na szczęście – oprócz leczenia farmakologicznego – można sięgnąć po wsparcie naturalne: dobrze dobraną dietę i niektóre zioła.

Anemia – co warto wiedzieć?

Czerwone krwinki transportują tlen do tkanek. Ich niedobór obniża wydolność organizmu i spowalnia jego regenerację. Anemia najczęściej diagnozowana jest u kobiet, dzieci, osób starszych i wegetarian. Główne typy anemii to:

  • z niedoboru żelaza – najczęstsza forma,
  • megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego,
  • przewlekła – towarzysząca chorobom zapalnym, nowotworom, chorobom nerek.

Objawy zwykle pojawiają się stopniowo i mogą obejmować:

  • uczucie zmęczenia, senność,
  • bladość skóry i spojówek,
  • duszność,
  • bóle głowy,
  • łamliwość paznokci i wypadanie włosów.

W każdym przypadku podstawą jest prawidłowa diagnoza. Naturalne metody wspomagające terapię powinny być dopasowane do przyczyny anemii.

Dieta bogata w żelazo i składniki krwiotwórcze

Żelazo w pożywieniu występuje w dwóch formach:

  • hemowe – pochodzenia zwierzęcego (np. wątróbka, mięso czerwone, ryby), lepiej przyswajalne,
  • niehemowe – z produktów roślinnych (np. warzywa liściaste, nasiona, orzechy), wymagające obecności witaminy C, by dobrze się wchłaniać.

W diecie warto łączyć źródła żelaza z produktami zawierającymi witaminę C, np. natką pietruszki, papryką, truskawkami czy cytryną. Unikaj natomiast łączenia żelaza z kawą, herbatą i nabiałem – mogą ograniczać jego przyswajanie[1].

Produkty wspierające walkę z anemią:

  • Szpinak i liście buraka liściowego – zawierają niehemowe żelazo i kwas foliowy.
  • Morele – szczególnie suszone, mają wysoką zawartość żelaza i potasu.
  • Czereśnie – dostarczają przeciwutleniaczy i wspierają układ krwiotwórczy.
  • Kiełki zbóż i nasion – źródło witamin z grupy B i mikroelementów.
  • Szparagi, cykoria, komosa strzałkowata (Chenopodium ambrosioides) – bogate w foliany.
  • Kapusta – dobre źródło witaminy C i błonnika.

U osób z niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego ważne są także: jajka, mleko, sery, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe.

Zioła wspomagające w anemii: tymianek na wzmocnienie

Zioła nie wyleczą anemii, ale mogą wspierać organizm, szczególnie w stanach osłabienia i rekonwalescencji. Jednym z najbardziej wartościowych w tej grupie jest tymianek pospolity (Thymus vulgaris).

Tymianek zawiera:

  • żelazo,
  • witaminę C,
  • olejek eteryczny z tymolem – działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • flawonoidy – wspierają układ odpornościowy.

Tymianek może poprawiać odporność, wspierać regenerację i ogólną kondycję organizmu. Jest często wykorzystywany w fitoterapii jako roślina wzmacniająca[2].

Jak przygotować napar z tymianku?

  1. 1 łyżeczkę suszonego tymianku zalej filiżanką wrzątku.
  2. Przykryj i odstaw na 10 minut.
  3. Przecedź i pij 2–3 razy dziennie po posiłkach.

Napar można stosować przez 2–3 tygodnie, ale zawsze warto skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem. Nadmierne spożycie tymianku może powodować podrażnienia żołądka.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Naturalne metody wspierające walkę z anemią są skuteczne tylko wtedy, gdy towarzyszy im właściwa diagnoza i leczenie przyczyny choroby. Przed sięgnięciem po zioła czy suplementy konieczne są badania – minimum to morfologia, poziom żelaza, ferrytyny, witaminy B12 i kwasu foliowego.

W przypadku anemii przewlekłej, związanej np. z chorobą autoimmunologiczną czy nerkową, wsparcie naturalne może jedynie łagodzić objawy. W takich sytuacjach terapia powinna być prowadzona pod okiem lekarza.


Bibliografia

  1. WHO. (2020). Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. World Health Organization.
  2. Hoffmann, D. (2003). Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine. Healing Arts Press.
  3. Lönnerdal, B. (2017). Excess iron intake as a factor in growth, infections, and development of infants and young children. The American Journal of Clinical Nutrition, 106(Suppl_6), 1681S–1687S.
  4. Watson, R. R., & Preedy, V. R. (Eds.). (2016). Bioactive Food as Dietary Interventions for Anemia. Academic Press.

Najnowsze

Jak naturalnie obniżać produkcję cytokin prozapalnych (TNF-α, IL-1β, IL-6)?

Współczesna medycyna coraz częściej mówi nie tylko o infekcjach...

Co działa natychmiast przy zgadze i refluksie

Zgaga i refluks pojawiają się często nagle — po...

Zioła a leki hormonalne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.6

Leki hormonalne odgrywają istotną rolę w zdrowiu kobiet –...

Detoks organizmu za pomocą sauny infrared – naturalne wsparcie dla zdrowia

Sauna od wieków kojarzona jest z oczyszczaniem organizmu i...

Zioła a leki przeciwkrzepliwe – które połączenia mogą być groźne? CYKL cz.5

Leki przeciwkrzepliwe (antykoagulanty) zmniejszają ryzyko udaru mózgu, zawału serca,...

Jak oczyścić organizm po antybiotykach? Porady Klimuszki

Antybiotyki od lat ratują życie milionom ludzi, szczególnie w...