Czarnuszka siewna, znana również jako czarny kminek, to roślina o potężnych właściwościach prozdrowotnych. Ceniona od czasów starożytnych, pochodzi z Azji Zachodniej i południowo-wschodniej Europy. Charakterystyczne niebieskie lub białe kwiaty skrywają w sobie nasiona, z których tłoczy się „złoto faraonów” – olej z czarnuszki.
Nasiona czarnuszki to skarbnica cennych dla zdrowia związków, m.in.:
- Kwasów tłuszczowych
- Fosfolipidów
- Fitosteroli
- Flawonoidów
- Saponin
- Białek
- Węglowodanów
- Alkaloidów
- Witamin (A, E, F, B1, B3, B6, biotyna)
- Minerałów (cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas)
Szczególną uwagę zwraca olejek eteryczny zawierający tymochinon, wykazujący działanie:
- Przeciwzapalne
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwgrzybicze
- Przeciwnowotworowe
Czarnuszka słynie z licznych właściwości, m.in.:
- Przeciwzapalnych
- Przeciwbólowych
- Przeciwwirusowych
- Przeciwbakteryjnych
- Hipotensyjnych (obniżających ciśnienie krwi)
- Przeciwcukrzycowych
- Moczopędnych
- Regulujących poziom lipidów we krwi
Czarnuszka to nie tylko przyprawa, ale i cenny składnik domowej apteczki. Można stosować ją w formie:
- Całych nasion
- Mielonych nasion
- Oleju z czarnuszki
Sprawdzi się w leczeniu:
- Schorzeń górnych dróg oddechowych
- Kaszlu
- Zapalenia oskrzeli
- Astmy
- Dolegliwości układu pokarmowego (refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, zatrucia pokarmowe)
- Chorób serca
- Zaburzeń układu nerwowego
- Schorzeń kości
- Problemów z wątrobą i nerkami
- Dolegliwości układu rozrodczego
- Nieregularnych miesiączek
- Cukrzycy
- Nowotworów
Stosowanie czarnuszki:
- Napar: 1 łyżka zmielonych nasion na szklankę wrzątku lub mleka (parzyć 20 minut, pić 2 razy dziennie po pół szklanki)
- Odwar: 1 łyżka nasion na 2 szklanki wody (gotować 15 minut, pić 3 razy dziennie)
- Nalewka: 0,5 szklanki zmielonych nasion zalać 1 szklanką wódki (odstawić na 7 dni, przefiltrować; stosować 2 razy dziennie po 5 ml) – można dodać do mleka z miodem lub spożywać z samym miodem
- Olej z czarnuszki: stosować bezpośrednio na skórę (w stanach zapalnych, trądziku, łuszczycy) lub do masażu
- Nasiona czarnuszki: posypywać gulasze, dania jednogarnkowe, zupy, pieczywo, sałatki, sosy, mięsa
Przeciwwskazania:
Czarnuszka nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i dzieci poniżej 3. roku życia.
Osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny zachować ostrożność, gdyż czarnuszka może je obniżać i wywoływać senność.
Czarnuszka siewna to naturalny skarb o ogromnym potencjale prozdrowotnym. Warto włączyć ją do codziennej diety i domowej apteczki, aby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
Pamiętaj:
Przed zastosowaniem czarnuszki w celach leczniczych, zwłaszcza w przypadku przewlekłych chorób, należy skonsultować się z lekarzem.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29559374
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052360/