Beta-karoten z marchwi – sposób na zdrową skórę i ostrość widzenia

Marchew to nie tylko popularne warzywo – to także bogate źródło beta-karotenu. Ten naturalny barwnik roślinny wspiera zdrowie skóry, chroni wzrok i może pomagać w profilaktyce nowotworów. Sprawdź, co mówi nauka i jak włączyć marchew do codziennej diety.


Jak działa beta-karoten?

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy obecnych w warzywach i owocach o intensywnym, pomarańczowym lub zielonym kolorze. W organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A (retinol), która odgrywa kluczową rolę w:

  • utrzymaniu prawidłowego widzenia (szczególnie widzenia zmierzchowego),
  • regeneracji komórek skóry i błon śluzowych,
  • działaniu układu odpornościowego.

Beta-karoten działa też jako silny antyoksydant, neutralizując wolne rodniki i zmniejszając stres oksydacyjny, który przyczynia się do przedwczesnego starzenia się oraz rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów skóry i płuc [1].


Dowody naukowe

Związek pomiędzy spożyciem beta-karotenu a zdrowiem skóry i oczu został dobrze udokumentowany. Badanie opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że osoby spożywające większe ilości karotenoidów (w tym beta-karotenu) rzadziej chorują na zwyrodnienie plamki żółtej – jedną z głównych przyczyn ślepoty w wieku starszym [2].

Inne badania potwierdzają, że beta-karoten może działać jako naturalna ochrona przeciwsłoneczna – zmniejsza podatność skóry na uszkodzenia wywołane promieniowaniem UV [3].

Z kolei duże badania interwencyjne wykazały, że suplementacja beta-karotenem może wiązać się z niższym ryzykiem niektórych nowotworów – jednak efekty są zróżnicowane. U palaczy wysokie dawki syntetycznego beta-karotenu zwiększały ryzyko raka płuc, dlatego zaleca się ostrożność w suplementacji [4].


Jak stosować marchew?

Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem dostarczania beta-karotenu jest spożywanie naturalnych produktów bogatych w karotenoidy. Marchew, bataty, dynia, papryka i jarmuż to ich najlepsze źródła.

Zalecenia praktyczne:

  • Jedna średnia marchewka (ok. 100 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
  • Beta-karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach – najlepiej wchłania się w połączeniu z olejem, awokado lub masłem.
  • Obróbka termiczna (gotowanie, duszenie) zwiększa przyswajalność beta-karotenu.

Przykład zastosowania:
Surówka z tartej marchwi z łyżką oleju lnianego, jabłkiem i sokiem z cytryny – idealna jako dodatek do obiadu wspierający wzrok i skórę.


Środki ostrożności

Naturalna beta-karoten zawarta w marchwi i innych warzywach jest bezpieczna nawet w większych ilościach. W przypadku bardzo dużego spożycia może wystąpić karotenemia – żółtawe zabarwienie skóry (szczególnie na dłoniach i stopach), które jest odwracalne i niegroźne.

Uwaga: Suplementy z wysoką dawką beta-karotenu mogą być przeciwwskazane u palaczy i osób narażonych na azbest – w tych grupach wykazano zwiększone ryzyko raka płuc przy długotrwałej suplementacji syntetycznej [4].


Ciekawostka: beta-karoten w tradycji

W medycynie ludowej marchew polecano osobom z „matowym spojrzeniem”, przesuszoną skórą i osłabieniem organizmu. Dziś wiadomo, że zawarte w niej karotenoidy – w tym luteina, zeaksantyna i beta-karoten – realnie wspierają zdrowie siatkówki oka i warstw skóry.


Podsumowanie

Marchew to proste, naturalne i skuteczne źródło beta-karotenu – substancji niezbędnej dla zdrowia skóry, prawidłowego widzenia i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Jej regularne spożywanie może działać profilaktycznie i wspierać ogólną odporność organizmu. Zamiast suplementów – postaw na codzienną porcję surowej lub gotowanej marchwi.


Bibliografia

  1. Krinsky N.I., Johnson E.J., Carotenoid actions and their relation to health and disease, Mol Aspects Med, 2005, 26(6), s. 459–516, DOI: 10.1016/j.mam.2005.10.001
  2. Seddon J.M. i in., Dietary carotenoids and age-related macular degeneration, JAMA, 1994, 272(18), s. 1413–1420, DOI: 10.1001/jama.1994.03520180037027
  3. Stahl W., Sies H., β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight, Am J Clin Nutr, 2012, 96(5), s. 1179S–1184S, DOI: 10.3945/ajcn.112.034819
  4. The ATBC Study Group, The effect of vitamin E and beta carotene on lung cancer, N Engl J Med, 1994, 330(15), s. 1029–1035, DOI: 10.1056/NEJM199404143301501

Najnowsze

Zioła i leki kardiologiczne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.2

Choroby sercowo-naczyniowe należą do najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce...

Zioła i popularne leki przeciwbólowe – które połączenia są groźne? – CYKL cz.1

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należą do najczęściej stosowanych preparatów...

Jak czytać etykiety suplementów diety?

Rynek suplementów diety w Polsce należy do największych w...

Naturalne składniki a ciąża – co wolno, czego unikać?

Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety pracuje...

Suplementy na nastrój i koncentrację w erze burnoutu

Wypalenie zawodowe, czyli burnout, stało się jednym z najczęściej...