Aksamitka rozpierzchła to jednoroczna roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae), ceniona za intensywny zapach, bogactwo związków fenolowych oraz właściwości biologiczne potwierdzone badaniami. W zielarstwie wykorzystywana głównie ze względu na olejek eteryczny, flawonoidy i potencjał repelentny. Znajduje również zastosowanie w fitomedycynie eksperymentalnej i agroekologii.
Nazwa łacińska i polska
Tagetes patula L. – aksamitka rozpierzchła
Rodzina botaniczna
Asteraceae (astrowate) – rośliny zielne o koszyczkowatych kwiatostanach, często olejkodajne, zawierające związki polifenolowe i seskwiterpenowe.
Pochodzenie i występowanie
Naturalnym obszarem występowania są tereny Ameryki Środkowej (Meksyk), skąd rozprzestrzeniła się do Europy i Azji jako roślina ozdobna i użytkowa. Preferuje gleby lekkie, umiarkowanie wilgotne, o pH 6–7. Rośnie najlepiej na stanowiskach silnie nasłonecznionych, w warunkach nizinnych i podgórskich (do 1200 m n.p.m.) – [Singh D., Singh A.K., 2005].
Charakterystyka
Wygląd: Roślina o wysokości 20–50 cm, o rozgałęzionej łodydze, silnie aromatyczna. Liście pierzaste, odcinki wąskie, ostro ząbkowane. Koszyczki kwiatowe do 4 cm średnicy, barwy żółtopomarańczowej, z charakterystycznymi kwiatami języczkowatymi. Korzeń palowy z rozbudowanym systemem bocznym.
Cechy identyfikacyjne: silny, ostry zapach zielonych części i kwiatów, obecność gruczołów olejkowych, kontrastowe zabarwienie koszyczków.
Składniki aktywne:
- Olejek eteryczny (zawartość do 0,18%): zawiera ocimen, tagetone, dihydrotagetone, limonen, β-kariofilen, linalol – [Safar A.A. et al., 2020].
- Flawonoidy: dominują patuletin, kwercetyna, izorhamnetyna – [Kashif M. et al., 2025; Faizi S. et al., 2011].
- Związki fenolowe: o działaniu przeciwutleniającym i cytotoksycznym – [Kashif M. et al., 2015].
- Kumaryny i tiopeny – obecne w śladowych ilościach.
Zbiór i przygotowanie
Czas zbioru: lipiec–wrzesień, w suche dni, w godzinach przedpołudniowych.
Części zbierane: głównie kwiatostany, czasem całe ziele.
Suszenie: cienką warstwą w cieniu, w temperaturze do 35°C. Zalecane suszenie na sitach, by uniknąć fermentacji.
Przechowywanie: szczelne pojemniki z dala od światła i wilgoci (wilgotność < 10%).
Różnicowanie gatunkowe: T. patula ma niższy pokrój i drobniejsze kwiaty niż T. erecta; różni się zapachem od T. tenuifolia.
Uwagi dla zielarzy
- Organoleptyka: zapach intensywny, złożony, cytrusowo-balsamiczny; smak – gorzkawy z nutą piekącą.
- Ocena jakości surowca: wysoka zawartość patuletiny i olejku przy zbiorze w pełni kwitnienia.
- Warunki środowiskowe: stres wodny i silne nasłonecznienie zwiększają biosyntezę terpenów – [Singh D. et al., 2005].
- Ostrzeżenie: kontakt z olejkiem może wywołać podrażnienia u osób wrażliwych – dotyczy szczególnie świeżych liści i łodyg.
Ciekawostka historyczna lub kulturowa
Aksamitka była w tradycji meksykańskiej uznawana za roślinę świętą (Flor de muerto), wykorzystywaną w rytuałach Día de los Muertos. W Indiach pełniła funkcję ochronną przed pasożytami korzeniowymi – [López-Pérez J.A. et al., 2008].
Bibliografia
-
Singh, D., Singh, A.K. (2005). Evaluation of French marigold (Tagetes patula Linn.) and Wild marigold (Tagetes minuta Linn.) under submountainous tarai conditions. J. Ornamental Horticulture.
-
Safar, A.A., Ghafoor, A.O., Dastan, D. (2020). Chemical composition, antibacterial and antioxidant activities of Tagetes patula L. essential oil raised in Erbil, Iraq. Journal of Reports in Pharmaceutical Sciences.
-
Kashif, M. et al. (2025). Edible Tagetes patula Flower and Its Flavonoid Patuletin: Pre-clinical Evidence of Selective Systemic Toxicity. Iranian Journal of Medical Sciences.
-
Faizi, S. et al. (2011). Bioassay-guided isolation of antioxidant agents with analgesic properties from flowers of Tagetes patula. Pharmaceutical Biology.
-
Kashif, M. et al. (2015). Cytotoxic and antioxidant properties of phenolic compounds from Tagetes patula flower. Pharmaceutical Biology.