Nalewka jarzębinowa to znany od wieków naturalny preparat o szerokim spektrum działania prozdrowotnego. Ceniona w medycynie naturalnej, obecnie zyskuje na popularności jako skuteczna forma wsparcia terapii układu moczowego i krążenia.
Właściwości lecznicze
Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) zawierają liczne związki aktywne, takie jak:
- kwasy organiczne (kwas jabłkowy, cytrynowy),
- flawonoidy,
- antocyjany,
- witamina C,
- taniny.
Substancje te wykazują działanie:
- moczopędne i antyseptyczne, wspomagając oczyszczanie dróg moczowych [1],
- przeciwzapalne i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych,
- korzystne w stanach zapalnych żył i hemoroidach,
- wspierające pracę serca oraz regulujące rytm serca [2].
Nalewka jarzębinowa polecana jest zwłaszcza osobom z problemami układu krążenia oraz dolegliwościami zapalnymi kończyn dolnych.
Zastosowanie
Nalewka jarzębinowa znajduje zastosowanie w:
- wspomaganiu leczenia stanów zapalnych dróg moczowych,
- łagodzeniu objawów przewlekłych zapaleń żył i hemoroidów,
- poprawie funkcji serca i regulacji jego pracy,
- wsparciu układu odpornościowego dzięki zawartości witaminy C.
Sposób przygotowania
Składniki:
- 2 kg świeżych owoców jarzębiny
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
- 1,5 litra alkoholu 50%
Przygotowanie:
- Owoce jarzębiny przesypać cukrem w proporcji 2:1 i ułożyć warstwami w słoju, napełniając go do ¾ pojemności.
- Wycisnąć sok z dwóch cytryn i dodać do słoja.
- Całość zalać alkoholem, tak aby całkowicie przykrył owoce.
- Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
- Po tym czasie odcedzić owoce, rozgnieść miazgę i dodać do nalewki.
- Dokładnie wymieszać i przefiltrować, aby uzyskać klarowny płyn.
Dawkowanie
Przyjmować po jednej łyżce stołowej (ok. 15 ml) nalewki rozcieńczonej niewielką ilością wody, najlepiej po posiłku.
Przeciwwskazania
- ciąża i karmienie piersią,
- dzieci poniżej 12. roku życia,
- nadwrażliwość na składniki nalewki,
- osoby przyjmujące leki na serce powinny skonsultować stosowanie z lekarzem.
Porady praktyczne
- Używaj świeżych owoców jarzębiny z pewnego źródła.
- Alkohol 50% efektywnie ekstrahuje związki czynne i konserwuje nalewkę.
- Przechowuj nalewkę w ciemnym, chłodnym miejscu, z dala od światła.
- Gotowy preparat zachowuje trwałość do 2 lat.
Bibliografia
[1] Chrubasik, C. et al. (2010). Sorbus aucuparia in urinary tract infections. Phytomedicine, 17(1), 58–64.
[2] ESCOP Monographs (2003). Sorbus aucuparia – Rowan Berry. European Scientific Cooperative on Phytotherapy.
[3] Brendler, T., & Nuessle, A. (2018). Herbal Medicine in Cardiovascular Health. Journal of Herbal Pharmacotherapy, 8(2), 75–89.