Żywokost lekarski (Symphytum officinale L.) – regeneruje tkanki, łagodzi ból i stany zapalne

Żywokost lekarski (Symphytum officinale L.) to jedno z najważniejszych ziół stosowanych w tradycyjnej fitoterapii zewnętrznej. Znany od starożytności, był szeroko wykorzystywany przez greckich i rzymskich lekarzy, m.in. Dioskurydesa i Galena. Nazwa łacińska „Symphytum” pochodzi od greckiego „symphyo” – „zrastać się”, co dobrze oddaje jego zastosowanie: wspomaganie gojenia ran, urazów i złamań. Choć wewnętrzne stosowanie żywokostu jest dziś odradzane ze względu na zawartość alkaloidów pirolizydynowych, zewnętrzne preparaty nadal cieszą się uznaniem zielarzy, szczególnie w leczeniu bólu, stanów zapalnych oraz regeneracji tkanek.

Właściwości lecznicze

Głównym składnikiem aktywnym żywokostu jest allantoina – związek, który stymuluje regenerację komórek, przyspiesza gojenie tkanek i łagodzi stany zapalne [1]. Obecne są również śluz roślinny, garbniki, kwas rozmarynowy, fenolokwasy i niewielkie ilości alkaloidów pirolizydynowych (PAs) [2].

Działania farmakologiczne:

  • Przeciwzapalne – kwas rozmarynowy i inne fenole hamują mediatory stanu zapalnego [3].
  • Przyspieszające gojenie – allantoina pobudza proliferację komórek naskórka i ziarninowanie [1].
  • Przeciwbólowe – miejscowe zastosowanie przynosi ulgę w bólach mięśni, stawów i nerwobólach [3].
  • Europejska Agencja Leków (EMA) dopuszcza stosowanie żywokostu wyłącznie zewnętrznie i jedynie na nieuszkodzoną skórę [2].

Zastosowanie

Najczęściej stosuje się korzeń żywokostu, zbierany jesienią lub wczesną wiosną. W warunkach domowych można przygotować:

1. Macerat olejowy do okładów

  • Składniki: 50 g świeżego lub suszonego korzenia żywokostu, 200 ml oleju (np. oliwa z oliwek).
  • Sposób przygotowania: Korzeń rozdrobnić, zalać olejem, macerować przez 14 dni w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając. Przecedzić i przechowywać w lodówce.
  • Zastosowanie: Stosować zewnętrznie na bóle kręgosłupa, stłuczenia, obrzęki, zakwasy, przeciążone stawy.
  • Czas kuracji: do 2 tygodni, maks. 3 razy dziennie.

2. Maść żywokostowa

  • Składniki: 50 ml maceratu olejowego, 5 g wosku pszczelego, ewentualnie kilka kropli olejku lawendowego.
  • Sposób przygotowania: Wosk rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać macerat, dobrze wymieszać, przelać do słoiczka.
  • Zastosowanie: Do smarowania bolesnych miejsc, np. kolan, łokci, kręgosłupa.

3. Okłady z odwaru

  • Składniki: 2 łyżki suszonego korzenia, 250 ml wody.
  • Sposób przygotowania: Gotować 10 minut na małym ogniu, odcedzić.
  • Zastosowanie: Nasączyć gazę, przykładać 2–3 razy dziennie na stłuczenia, opuchlizny, siniaki.

Uwaga: Nie należy stosować żywokostu na otwarte rany, błony śluzowe ani długotrwale.

Przeciwwskazania

Żywokost zawiera alkaloidy pirolizydynowe, które w dużych dawkach i przy długotrwałym stosowaniu mogą być hepatotoksyczne. Dlatego:

  • Nie wolno stosować wewnętrznie – nawet w postaci naparów.
  • Nie stosować długotrwale – maksymalnie 4–6 tygodni rocznie łącznie.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • Nie stosować u dzieci poniżej 12. roku życia.
  • Nie stosować na otwarte rany ani błony śluzowe.

Porady praktyczne

Zbiór i przygotowanie

  • Kiedy zbierać: Korzeń zbiera się jesienią (październik–listopad) lub wczesną wiosną (marzec–kwiecień), zanim roślina wypuści liście.
  • Części rośliny: Surowcem zielarskim jest wyłącznie korzeń żywokostu.
  • Suszenie: W temperaturze do 40°C, w cieniu i przewiewnym miejscu. Korzeń tnie się na plasterki przed suszeniem.
  • Przechowywanie: W szczelnym pojemniku, z dala od światła, do 1 roku.

Szczegóły o morfologii żywokostu znajdziesz w Leksykonie ziół.

Domowa uprawa

  • Gleba: Żyzna, wilgotna, próchnicza – roślina lubi stanowiska lekko zacienione.
  • Podlewanie: Obfite – nie znosi przesuszenia.
  • Rozmnażanie: Przez sadzonki korzeniowe lub podział kęp wczesną wiosną.

Wskazówki praktyczne

  • Usuwanie goryczy: Przygotowując macerat olejowy, można najpierw przepłukać rozdrobniony korzeń w letniej wodzie.
  • Klarowanie odwaru: Po gotowaniu odwar przecedź przez gazę lub filtr do kawy – przedłuża trwałość.
  • Wzbogacenie maści: Można dodać żywicę sosnową lub olejek rozmarynowy dla lepszego działania przeciwzapalnego.

Bibliografia

[1] Gruenwald J., Brendler T., Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines, 4th ed. Montvale: Thomson Healthcare, 2007.
[2] European Medicines Agency (EMA). Assessment report on Symphytum officinale L., radix, 2011. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-symphytum-officinale-l-radix_en.pdf
[3] Yarnell E., Abascal K. „Comfrey root: a topical anti-inflammatory and analgesic herb.” Alternative and Complementary Therapies, 2009;15(3):147–151.
[4] Łuczaj Ł. Dzika kuchnia. Rośliny jadalne z pól, łąk i lasów. Warszawa: Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2013.

Najnowsze

Zioła i leki kardiologiczne – które zestawienia mogą zaszkodzić? – CYKL cz.2

Choroby sercowo-naczyniowe należą do najczęstszych problemów zdrowotnych w Polsce...

Zioła i popularne leki przeciwbólowe – które połączenia są groźne? – CYKL cz.1

Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należą do najczęściej stosowanych preparatów...

Jak czytać etykiety suplementów diety?

Rynek suplementów diety w Polsce należy do największych w...

Naturalne składniki a ciąża – co wolno, czego unikać?

Ciąża to szczególny czas, w którym organizm kobiety pracuje...

Suplementy na nastrój i koncentrację w erze burnoutu

Wypalenie zawodowe, czyli burnout, stało się jednym z najczęściej...